سرآشپز
از دیرباز طبخ غذا بین تمام مردم دنیا به شیوههای مختلف مرسوم بوده است. ایرانیان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. با افزایش تعداد افراد شاغل و طبعا کمبود وقت جهت طبخ غذا، تقاضا جهت غذاهای آماده رستورانی افزایش یافته است. به همین دلیل بین رستورانهای مختلف جهت ارائه غذای با کیفیت به مشتری، رقابت زیادی ایجاد شده است. اولین عاملی که در انتخاب یک مجموعه غذایی خوب تاثیر زیادی دارد، مواد غذایی اولیه مرغوب و با کیفیت است و سپس طباخ حرفهای و با تجربه در ارائه غذاهای با کیفیت و با استانداردهای لازم به مشتری نقش مهمی دارد. به همین دلیل، بازار کار مناسبی برای این حرفه وجود دارد و به همین نسبت نیز، علاقهمندان زیادی تمایل دارند به آشپزهای حرفهای تبدیل شوند.
توانمندی ها و وظایف سرآشپز:
1- برخوردار بودن از حس چشایی و بویایی قوی و تست غذاهای پخته شده قبل از توزیع
2- نظارت بر تمامی فرآیند های پخت غذا از آماده سازی مواد اولیه
3- نظارت بر کار آشپزها ، کمک آشپزها و کارکنان ساده آشپزخانه
4- کشیدن غذا در ظروف مناسب و تزئین غذا
5- توانایی مدیریت و راهنمایی پرسنل آشپزخانه
6- توانایی به حداقل رساندن تنش در محیط کار و بین پرسنل آشپزخانه
7- توانایی آموزش کارکنان آشپزخانه
8- مقید به انتخاب مواد غذایی درجه یک و طبخ غذا به بهترین شکل از نظر سلامت ، طعم و به روز بودن
9- توانایی کسب رضایت مشتریان به کمک ایجاد منوهای متنوع بر اساس خلاقیت و ابتکار
10- حضور منظم و بدون تاخیر
11- مدیریت صحیح سفارشات ( مواد اولیه غذایی ) با حداقل کمبود و یا دور ریز مواد
12- کنترل میزان ورودی و خروجی روزانه
13- تهیه چک لیست جهت تهیه اقلام مورد نیاز و سفارش آن ها به مسئول خرید
14- آشنایی با دستورالعمل های بهداشتی، ایمنی و سلامت و مقید به عمل کردن به آن ها
15- مدیریت هزینه ها از طریق کنترل هزینه های مواد اولیه ، تجهیزات و …
16- مدیریت نظافت آشپزخانه
17- آشنایی کامل با تجهیزات آشپزخانه صنعتی و ارائه مشاوره به مدیر رستوران جهت تامین تجهیزات مورد نیاز
18- تبدیل به یک الگوی رفتاری ، کاری و شخصیتی برای پرسنل آشپزخانه
ویژگیهای مهم یک سرآشپز
مهمترین مشخصه افراد شاغل در این حرفه، عشق و علاقه واقعی آنها به کاری است که انجام میدهند. از آنجایی که این حرفه سختیهای خاص خود را دارد، یک طباخ حرفهای باید علاقه زیادی به کار خود داشته باشد تا از پیشامدهای آن خسته نشود. انگیزه و پشتکار یکی دیگر از عوامل پیشرفت یک طباخ موفق است. او همچنین باید قدرت مدیریت زیر مجموعههای خود را داشته باشد. توانایی تصمیم گیری صحیح در لحظات حساس، برخورد اجتماعی و گرم با مشتری و همچنین انتقاد پذیر بودن، به روز نگه داشتن یادگیریهای خود با شرکت در دورههای جدید غذایی، تزئین با سلیقه غذا و میز و همچنین آموزش دلسوزانه به پرسنل زیر مجموعه خود از دیگر ویژگیهای یک طباخ موفق است.
نقش اصلی سرآشپز در رستورانی
آشپزها با نظارت مستقیم سرآشپز فعالیت میکنند و وظیفه آماده کردن غذا را به عهده دارند. در واقع آشپز رستوران وظیفه بررسی کیفیت و کمیت بشقاب غذا قبل از ارائه آن به مشتری را به عهده دارد. به عبارتی دیگر آنها باید با ریز بینی و دقت خود، کیفیت غذا را در نظر داشته باشند و شیوه طبخ آن را به درستی انجام دهند. همچنین آنها باید ضمن صبور بودن، انتقادات مشتری را نیز بشنوند و در جهت رفع آنها تلاش کنند. بهتر است پرسنل آشپزخانه همزمان با سرآشپز در مجموعه غذایی حضور داشته باشند تا بتوانند جهت برنامهریزی برنامه کاری همان روز رستوران هماهنگیهای لازم را انجام دهند.
کمک سرآشپز
کمک آشپز به طباخ در تسریع روند آماده شدن غذا کمک میکند. او همچنین در رستورانها و هتلهای بزرگ وظایف تخصصی همچون طبخ انواع گوشت، پیش غذا، سالاد، دسر و شیرینی را به عهده دارد. پرسنل کمکی باید دستورات محول شده از سمت مافوق خود را به خوبی نیز انجام دهد. دستیار طباخ همچنین وظیفه سرو و توزیع غذا بین کارکنان را به عهده دارد. تمیز کردن ظروف و لوازم و آماده کردن آنها برای روز کاری بعد، از دیگر وظایف او است.
تخصص در تهیه دسر و شیرینی
این طباخ بیشتر در رستورانهای بزرگ و هتلهای پنج ستاره فعالیت کاری دارد و ممکن است در بخشی مجزا از مطبخ مشغول به درست کردن دسر و شیرینی باشد. پخت تخصصی نان و تهیه شیرینی و دسر یک حرفه جدا محسوب میشود زیرا شخصی که از این رشته فارغ التحصیل خواهد شد، ممکن است در این زمینه تخصصی نداشته باشد. تهیه دسر و شیرینی حتی در مواردی احتیاج به یک سرآشپز حرفهای و مستقل از بخش تهیه غذا دارد.
طبخ انواع غذاهای دریایی و گوشت
انواع گوشت نیازمند مراقبت ویژهای هستند. برای مثال گوشت ماهی باید در شرایط ویژهای نگهداری شود یا گوشت قرمز باید ابتدا تکه تکه و در شرایط دمایی خاص قرار بگیرد. یک آشپز حرفهای باید جهت طبخ مدلهای مختلف گوشت، آنها را به بهترین شکل ممکن آماده کند. ضمن اینکه باید از تمام روند طبخ گوشت مثل آبپز کردن، کباب کردن و آماده کردن آن به روشهای دیگر آگاه باشد و به فرآیند انجام این کار، نظارت کند. از این آشپزهای حرفهای بیشتر در هتلهای بزرگ پنج ستاره و رستورانهای بزرگ استفاده میشود.
وظایف سرآشپز یک رستوران
مهمترین وظیفه سرآشپزها سرپرستی تیم کارکنان غذایی رستوران است و در همین راستا، باید از قدرت مدیریت و نظم دهی خاصی برخوردار باشند. بهبود کیفیت غذا و خوراکیها، به روز رسانی کردن قیمتهای لیست غذا و ارائه لیست غذاهای متنوع، حضور مداوم در مطبخ و نظارت بر کار پرسنل و تیم غذایی، بررسی مشکلات مشتریان و حل فوری آنها، رسیدگی به امور پرسنل و حل مشکلات آنها از سری وظایف سرآشپز است. همچنین امکان دارد که مشکلاتی غیر قابل پیش بینی نیز در رستوران پیش بیاید که وظیفه حل و فصل آنها نیز به عهده سرآشپز باشد. در این خصوص با توجه به شرایط رستوران، سرآشپزها ممکن است وظایفی متعددی داشته باشند. که پیشنهاد میکنیم در زمان امضای قرارداد آشپز با کارفرما ، حتما به این موارد توجه کنند و بخواهند که تعهدات و وظایف آنها به صورت دقیق در متن قرارداد درج شود.
استفاده از تجهیزات صنعتی با برند های معروف و تولیدات داخلی با کیفیت و با دوام ، نه تنها به روند رشد و موفقیت کسب و کارتان کمک کرده اید بلکه به کاهش هزینهها، صرفه جویی در زمان و نیروی انسانی و افزایش رضایت مشتریان منجر میشوند. برای خرید تجهیزات صنعتی ما به شما تجهیزات آشپزخانه صنعتی فریدونی مطبخ را معرفی می نماییم.
بسیار عالی موفق باشین همیشه
سلامت باشین ممنونم از نگاه شما.
خیلی مطلب جالب بودی واقعیت هارو گفته بودین
ممنون از نگاه زیبای شما